banner3

Ev Sahibi Olmak İsteyenler İçin Kötü Haber

İnşaat sektörünün en önemli kalemlerinden olan beton ve çimento zammı sonrasında kira çarpanı etkisi ile konut fiyatlarına % 50 zam geleceği endişesi yaşanıyor.

GÜNDEM 07.01.2021, 10:32 07.01.2021, 11:12
Ev Sahibi Olmak İsteyenler İçin Kötü Haber

Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, konut sektörünün 2021 yılına dair beklentilerini anlatırken ev sahibi olmak isteyenleri üzecek bir de haber verdi.
Pandemi dönemi olmasına rağmen inşaat sektörü 2020 yılını büyük bir rekorla geride bıraktı.  2021 yılı ise ne artan kredi faiz oranları ve pandemi devam etmesi nedeniyle zorlu başladı. İnşaat ve gayrimenkul sektörü 2020 yılsonunda başlayan yavaşlamayı 2021 yılında daha sert hissetmeye başladı.

Konut Fiyatlarına Zam Kapıda

 Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, konut ile alakalı olarak "2020 yılı hem ülkemizde hem de dünyada büyük olumsuzluklara sahne oldu. İnşallah bir daha böyle bir yılı yaşamayız. 2021 konut sektörü ve diğer sektörler içinde umut verici bir yıl olarak başladı. 2020 yılında konut fiyatlarına genel olarak zam yapılmadı. Genelde zaten sıfır konuttan fazla 2. el konutlar satış yapıldı. İndirimli konut kredisi kampanyası döneminde bizde çok güzel satış rakamları yakaladık ama ağırlıklı olarak bakıldığında en fazla satış ikinci el konut piyasasında yaşandı” dedi.

Demir Ve Çimento’ya Gelen Zamlar İnşaat Sektörünü Zora Sokuyor

 2020 yıl ortalamasına bakıldığında konut fiyatlarının % 20 civarında zamlandığını belirten Başkan Hamit Demir, “Bölgesine konumuna göre konut fiyatları% 15 ile % 25 arasında zamlandı. Ama inşaat sektörü tarafından kullanılan malzemeler bırakın bir seneyi sadece 6 ay içerisinde en az %80 oranında zamlandı. Biz 6 ay önce demirin kilosunu 3 bin 500 liraya alırken bugün 6 bin 300 liraya kadar yükseldi. Betonu 6 ay önce 170 liraya alırken bugün 270 liraya alıyoruz. Bu zamlar nedeni ile 2021 yılında konut sektörü bu zamdan kendisini korumak adına zam yapmak zorunda. 2021 yılında kredi faiz oranları yükseldiği için konut satışları bir nebze durağanlaştı.” dedi.

2021 Yılında Neler Olacak?

 “Ben 3. aydan itibaren kredi faiz oranlarında düşüş aşamasına geçilmesini bekliyorum.” diyen Başkan Hamit Demir, sözlerine devamla “ Böylelikle konut sektöründe işler yeniden açılacaktır. Bu süreçte inşaat sektörü ayakta kalmak için konut fiyatlarına yüzde 40 - 50 oranında zamlar yapmak zorunda kalacak. Çünkü şu an maliyetine ve maliyetinin altına konut satıyoruz. Kira çarpanı dikkate alındığında bugün 5 bin liraya aylık kiraya verilen bir konutun fiyatı 1 milyon lira ise bu fiyatın son derece uygun olduğunu gösterir. Kira rayiç bedelinde de yüzde 100 artış yaşanıyor. Faizlerin düşmesinin ardından elde konut stoku da kalmadı. Sektörde baktığımızda yeni ruhsat alınmıyor, yeni projede başlamıyor.” şeklinde konuştu.
 

Yorumlar (0)
15
açık