Enflasyon düşse bile bir yıllık TÜFE yüksek olacak

Kiracılar enflasyon oranlarının artmasıyla büyük sıkıntı yaşıyor. Yılsonuna kadar, önümüzdeki aylarda enflasyonda düşüş yaşansa bile 12 aylık TÜFE rakamları uzun bir süre yüksek seyredecek ve bunun sonucu olarak kiralarda % 60'a yakın zamlar görülecek.

GÜNDEM 05.05.2022, 10:49 05.05.2022, 14:45
Enflasyon düşse bile bir yıllık TÜFE yüksek olacak

Enflasyon oranlarının toplumu en fazla etkilediği alanların başında ev kiraları geliyor. Kira sözleşmelerinde yer alan kira bedellerinde TÜFE oranlarına göre artışlar yapılıyor.

Ev sahipleri ve kiracılar kira sözleşmelerini yenilerken 12 aylık TÜFE oranları yasal zam oranı olarak kabul ediliyor. Aylık enflasyon oranlarının çok yüksek çıkması sonucu 12 aylık TÜFE oranları inanılmaz rakamlara ulaştı. Sürecin böyle devam etmesi ise önümüzdeki dönemde kira artış oranlarının daha yüksek seviyelere çıkması anlamına geliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Mart 2022 döneminde kira artış oranı % 29.8 olmuştu. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi de (BETAM) hesaplamada bulunarak kira artış oranını % 123 olarak hesaplamıştı.

2023 yılında enflasyon oranlarında % 10 düşüş olsa bile kiracıların zam yükü yine de ağır olacak. Bu yıl enflasyonun yüksek seyri nedeniyle 2023 yılında 12 aylık TÜFE oranları % 40'ı aşabilecek. Böylelikle kiracılar, enflasyon düşerken bile yüksek zamlar ile karşı karşıya kalabileceği uyarısı yapıldı.

Yorumlar (0)
15
açık