banner3

Emlakçılıkta yeni dönem başlıyor!

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte, 1 Nisan itibariyle yetki belgesi olmayanlar emlakçılık yapamayacak.

GÜNDEM 31.03.2021, 06:51
Emlakçılıkta yeni dönem başlıyor!

Türkiye genelinde faaliyet yürüten kayıtlı kayıtsız 300 binden fazla emlakçıyı yakından ilgilendiren düzenlemede geri sayım başladı.

Emlak sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin taşıması gereken şartlar 5 Haziran 2018'de yayımlanan ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’ ile belirlendi. Yönetmelik ile gayrimenkul alım satım ve kiralama işiyle uğraşanlara yönelik ‘yetki belgesi’ zorunluluğu getirilmişti.  Emlakçılık işiyle uğraşanlar için lise mezuniyeti ve staj, ofisler için ise metrekare şartı gibi çok sayıda düzenlemenin de yer aldığı uygulamanın hayata geçmesi için belirlenen tarih son olarak 31 Mart 2021'e kadar uzatılmıştı.

31 Mart tarihine kadar yetki belgesi başvurusu yapmayan emlakçılar, müktesep haklardan (5 Haziran 2018 öncesinde bu işle kayıtlı olarak uğraşanlarda mezuniyet, ofiste metrekare vs gibi şartlar aranmıyor) yararlanamayacak.

Başvuru yapmayan vergi ve oda kayıtlı emlakçılar ise bu tarih sonrasında staj, sigortalı olma, mesleki deneyim kursu, mesleki yeterlilik belgesi, lise mezunu olma gibi şartların tamamını yerine getirmek durumunda kalacaklar.

Ülke genelinde tahmini olarak 50 bine yakın kayıtlı emlakçı bulunuyor. Bu rakamın yanı sıra kayıt dışı emlakçılık faaliyetlerinde bulunanların sayısının da yüzbinleri bulduğu ifade ediliyor. Yönetmelik kapsamında yetki belgesi alan işletme sayısının ise 26 bin civarında olduğu belirtiliyor.

Düzenleme kapsamında yetki belgesi olmadan emlakçılık faaliyeti yürütenlere, tapuda işlem yasağı gelirken, bu kişilerin belgesiz olarak internet sitelerine de ilan girişi yapması da engelleniyor.

İnternet portallarına sahibinden olarak gayrimenkul ilanı verilmesi durumunda ise ilanı giren kişiden vekalet veya tapu istenecek.

Yetki belgesiz ve kayıt dışı olarak emlakçılık yapmaya devam eden kişilere yakalanmaları durumunda cezai işlem uygulanacak. Cezalar 3 bin TL'den başlayıp işlemin türüne göre 10 bin TL'ye kadar yükselecek ve ilgili bakanlık bu cezaları 10 katına kadar uygulamakla da yetkili olacak.

Yetki belgesi olmadan emlakçılık faaliyetinde bulunanlara yönelik MASAK'ın da devrede olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesindeki Mali Suçları Araştırma Kurulu MASAK'tan Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu'na 'Yetki Belgesi Olmadan Ticari Faaliyet Yürüten İşletmeler' başlıklı bir genelge gönderildi.

Bu genelge ile 31 Mart sonrası belgesiz olarak emlakçılık yapanların ttbs.gtbgovtr adresi üzerinden ihbar edilip ve bu kişilere yönelik olarak kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele kapsamında inceleme yapılabileceğine ilişkin uyarıda bulunuldu.

Yorumlar (0)
15
açık