banner3

Emlak vergi borcuna yapılandırma geliyor

Vergi borçlarını yapılandırmaya dair kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tartışmaya başladı. Teklifin içerisinde emlak vergisi borçları da yer alıyor.

GÜNDEM 25.05.2021, 01:13
Emlak vergi borcuna yapılandırma geliyor

Pandemi koşulları göz önünde bulundurularak sektördeki vergi ve prim borçlarının yapılandırılmasına dair paket cuma günü TBMM’de gündeme geldi. Vatandaşlar yasanın kabul edilmesi halinde vergi affı için önümüzdeki ay içerisinde başvuruda bulunabilecek.

TBMM’ye yeni sunulan yasada borç taksitlerini ödemeye devam edenler için ayrıcalık tanındı. Görüşülen yasanın 9. maddesine göre ödemesi devam eden alacaklılar borçlular talep ederse yeni yapılandırmadan yararlanabilecekler.

Kanun teklifinin kabul edilmesi halinde borcunu yapılandıran vatandaşlar ilk taksitlerini Eylül ayında ödemeye başlayacaklar. Yapılandırmanın ardından ilk taksit ödemeleri Eylül ayını sonunda yapılacak. İlk 2 taksit ödemesi yapıldıktan sonra bir yıl içerisinde 2 taksit atlama hakkı tanınacak ve yapılandırma da bozulmayacak.

Süresinde ödenmeyen taksitlerde son taksiti izleyen ayda gecikme zammı uygulanacak. Aksi durumda yapılandırma ihlal edilmiş sayılacak ve yapılandırma öncesi borç tekrar devreye girecek. Geçmiş dönemde yapılandırmalardan faydalananlar ancak taksit ödemelerini yapmayanlar ise borcunun % 10'nu peşin ödemek kaydıyla yeniden yapılandırma başvurusunda bulunabilecekler.

Yapılandırma kapsamında peşin ödeme yapanlara ise % 90 indirim sağlanacak. Böylelikle borçlu, neredeyse sadece anaparayı ödemiş olacak. İlk iki taksit döneminde borcunu tamamen kapatmak isteyen vatandaşlara da % 50 indirim yapılacak.

Yorumlar (0)
15
açık