banner3

“Dünyanın en pahalı arsalarının olduğu ülkede inşaat sektöründe yer alıyoruz”

NEF Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, Bloomberg HT’de yayınlanan ‘Üst Düzey ‘programına konuk olarak inşaat ve gayrimenkul sektörleri ile ilgili değerlendirmeler yaptı.

GÜNDEM 19.03.2021, 15:54
“Dünyanın en pahalı arsalarının olduğu ülkede inşaat sektöründe yer alıyoruz”

Erden Timur, Ocak-Şubat aylarında konut satışlarında yaşanan düşüşlere değinerek “Sektör genelinde 1. el ve 2. el konut satışları %  50 oranlarında dağılıyor. Ancak son iki yıldır ikinci el konut satışları lehine bir artış yaşanıyor. Buradan da anlaşılacağı gibi temel sorun 1. el konuş satışlarıdır. İstihdamın arttırılmasına katkı sunan ve çok sayıda sektörün gelişimine kaynak olan 1. el konut satışları % 30’lar seviyesine kadar geriledi.” ifadelerini kullandı.

“Talep de bu yönde azalmaya devam ederse yeni arzlar kesilecektir “

Sektörü, 2020’de olduğu gibi ‘konut kredisi kampanyasına’ ihtiyaç duyduğunu belirten Timur, “Kamu bankaları öncülüğünde geçtiğimiz yıl konut kredisi kampanyaları düzenlenmişti. Bu dönemde de benzer bir kampanyaya ihtiyaç var. Ancak şu ana kadar bu konuda bir girişim olmadı. Bu sene bu faiz rakamları devam ettikçe konut satışlarında farklı rakamları görmemiz çok zor olacaktır. Son yıllarda zaten bir arz azalışı var. Talep de bu yönde azalmaya devam ederse yeni arzlar kesilecektir.” dedi.

“Dünyanın en pahalı arsalarının olduğu ülkede inşaat sektöründe yer alıyoruz”

Timur, konut fiyatlarında yaşanan artışlar ile ilgili olarak “Son 3  yıla baktığımızda reel olarak konut fiyatlarının artmadığını görüyorduk. Geçtiğimiz yıl ise %  10 dolaylarında bir artış meydana geldi. TÜİK enflasyon rakamlarına göre reel artışlar hesaplanıyor. Şu anda yapılan konutlarda her yıl %  30’luk inşaat maliyeti artışı oluyor. Ancak sektörün en temel maliyet sorunu arsadır. Dünyanın en pahalı arsalarının olduğu ülkede inşaat sektöründe yer alıyoruz. New York’ta arsanın konut satış fiyatına oranı en fazla %  25, Manhattan’da %  30, Berlin’de %  18 seviyelerinde oluyor. Türkiye’de ise %  60 oranlarını görüyoruz. Bu arsa fiyatları ile sektör ulaşılabilir konut üretimini nasıl yapsın?  Yalnızca TOKİ bu anlamda vatandaşların ihtiyacına cevap verebiliyor.” ifadelerini kullandı

Yorumlar (0)
15
açık