banner3

Değerli Konut Vergisi Esasları Belirlendi

Resmi Gazetede yer alan uygulama esaslarına göre bina vergi değeri 5 milyon lirayı geçen “mesken nitelikli” taşınmazlar, değerli konut vergisine tabi olacak.

GÜNDEM 16.01.2021, 02:46 18.01.2021, 05:34
Değerli Konut Vergisi Esasları Belirlendi

Düzenlemede belirtildiği üzere tek konutu olanlar vergiden muaf olacak. Mesken nitelikli taşınmaza gerek paylı mülkiyet, gerekse elbirliği mülkiyet halinde malik olunması durumunda, matrah olarak taşınmazın toplam değeri esas alınacak. Birden fazla meskeni bulunan vatandaşlar ise 5 milyon TL'den fazla değeri olan konutlar içerisinde en düşük bedelliyi esas alarak vergilerini ödeyecekler.

Matrah ve nispet

MADDE 5 – (1) Bina vergi değerinin, 1319 sayılı Kanunun 42 nci maddesinde yer alan ve ilgili yılda uygulanan tutarı aşan kısmı, mesken nitelikli taşınmaza ait verginin matrahını oluşturacaktır.

Değerli konut vergisine tabi mesken nitelikli taşınmazlardan değeri; 5 milyon TL ile 7.5 milyon TL arasında olanlar (bu tutar dahil); 5 milyon TL'yi aşan kısmı için binde 3;  10 milyon TL'ye kadar olanlar (bu tutar dahil); 7.5 milyon TL'si için 7 bin 500 TL, fazlası için binde 6; 10 milyon TL'den fazla olanlar; 10 milyon TL'si için 22,500 TL, fazlası için binde 10 oranında vergilendirilecektir.

Vergi Matrahı Olarak Taşınmazın Toplam Değeri Alınacak

Resmi Gazete'de yer alan “değerli konut vergisi” uygulama genel tebliğine göre, mesken nitelikli taşınmaza gerek paylı mülkiyet, gerekse elbirliği mülkiyet halinde sahip olunması durumunda, matrah olarak taşınmazın toplam değeri esas alınacak. Vergi oranlarına esas mesken nitelikli taşınmaz değerlerinin alt ve üst sınırları, her yıl yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılacak.

Beyannamede, Belediyeden Alınan Bina Vergi Değeri Esas Alınacak

Mükellefler beyannamelerine, meskenin bulunduğu yer belediyesinden alacakları bina vergi değerini gösteren belgeyi ekleyerek, beyannamelerini ilgili yılın 20 Şubat tarihine kadar taşınmazın bulunduğu yerin vergi dairesine verecekler.

Gelir veya kurumlar vergisi yönünden mükellefiyeti bulunan mükellefler ise değerli konut vergisi beyannamelerini bağlı bulundukları bu vergi dairelerine verecekler.

Yorumlar (0)
15
açık