banner3

Çimento Sektöründen yeni fiyat açıklaması

Türkçimento Başkanı Fatih Yücelik, inşaat sektöründe meydana gelen ve yoğun tartışmalara neden olan maliyet artışları ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 11.10.2021, 11:53
Çimento Sektöründen yeni fiyat açıklaması

Müteahhitler bir süre önce maliyet artışlarını gerekçe göstererek geçici bir boykot kararını uygulamışlardı. Boykota katılım sağlayan tüm müteahhitler ise maliyet artışlarının sektörel sürdürülebilirliğe zarar verdiğini ifade ederek inşaat faaliyetlerini durdurmuşlardı.

Müteahhitler, inşaat maliyetlerinin artışında en yüksek tepkiyi çimento fiyatlarında yaşanan artıştan dolayı çimento sektörüne göstermişti. Çimento sektörü paydaşları ise maliyet kalemlerinde yaşanan artışlardan dolayı bu fiyat yükselişlerinin olağan olduğunu iddia ettiler.

Bu konuda yeni bir açıklama yapan Türkçimento Başkanı Fatih Yücelik, enerji krizine dikkat çekerek “Geçtiğimiz yıl temmuz ve Ağustos döneminde 50 – 55 dolar seviyesinde olan petrol şu anda 200 dolar seviyesine çıktı. İthal kömürün fiyatı ise 300 dolar seviyesine kadar çıktı. Bu da çimento üretiminde maliyet kalemlerini arttırıyor” ifadelerini kullandı.

Yücelik,  çimento sektörünün karşı karşıya kaldığı kömür sorununun çok önemli olduğunu kaydederek, “Kömür üreticisi olan ülkelerde üretim arttırılmazsa çimento sektörü ciddi bir sorunla karşı karşıya kalmaya devam edecek. İleriye dönük tüm senaryolarda bu üretim artışının büyük bir önemi var. Aksi durumda bu fiyat artışları ve krizin devamını öngörüyoruz ”şeklinde konuştu.

Kömür fiyatlarında yaşanan yükseliş nedeniyle sektörün önünü göremediğini dile getiren Yücelik, “2021 Eylül ayında kömürün ortalama fiyatı 177 dolar seviyesinde seyrediyordu. Uluslararası piyasalarda dün bu fiyat 300 doları gördü. Bundan dolayı sektör olarak büyük bir endişe içerisindeyiz. Biz bu maliyet artışlarını fiyatlara yansıtamıyoruz. Bundan dolayı da bu şartlar altında üretim yapabilmek gerçekten imkânsız bir hale geliyor” dedi.

Yorumlar (0)
15
açık