banner3

Çimento fiyatlarına % 60 zam geldi

Müteahhitler demir fiyatları sonrasında çimento fiyatlarına da zam yapılması ile birlikte inşaat maliyetlerinde yaşanan rekor artış nedeniyle zor günler geçiriyor.

GÜNDEM 16.06.2021, 08:16
Çimento fiyatlarına % 60 zam geldi

Demir fiyatlarında yaşanan artışlar nedeni ile gündemde yer teşkil eden inşaat sektörü, şimdi de çimento fiyatlarına gelen zam nedeni ile yine tartışmaların odağında bulunuyor.

Müteahhitlerin inşaat maliyetlerini eleştirirken suçladığı çimentocular, yapılan eleştirileri yanıtladı. Çimento fiyatlarına yapılan zamları çimento üretim maliyetlerinde yaşanan artışa bağlayan üreticiler, inşaat maliyeti içerisinde çimento fiyatlarının payının son derece düşük olduğunu belirttiler.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, 2020 yılı Mayıs ayına oranla çimento fiyatlarına % 60 oranında zam geldiğini belirterek, yaşanan artışın ne enflasyon ne de döviz kurunda yaşanan yükseliş ile açıklanamayacağını dile getirdi.  Çimento fiyatlarına gelen zamların inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini ifade eden Eren, bu nedenle de özellikle kentsel dönüşüm projelerinde sıkıntılar yaşandığını belirtti.

ÇEİS Başkanı Suat Çalbayık ise üretim maliyetlerinin % 55-65'ini yakıt ve elektrik giderlerinin oluşturduğunu dile getirerek “2017'den bu yana petrokok fiyatları % 200, elektrik fiyatları % 106, ithal kömür % 67.5, işçilik giderleri % 31.2 arttı. Buna rağmen dünya ölçeğinde en düşük fiyatlı çimento Türkiye'de satılıyor" şeklinde ifadelerde bulunarak, çimentonun inşaat maliyetlerindeki payının sadece % 3,2 olduğunu aktardı. Çalbayık, bu nedenle çimento fiyatlarına yapılan zamların inşaat maliyeti üzerinde olumsuz etkisi olamayacağını belirterek  çimento üretimi için kullanılan yakıtların ithal edildiğini de ifade etti.

Yorumlar (0)
15
açık