banner3

Arsa Sahipleri, İnşaatta Maliyet Artışını Dikkate Almalı

İnşaat sektöründeki şirketler için en önemli iki sorununun “maliyet ve arsa” olduğunu dile getiren Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, “bu maliyetlerle arsalara eski oranları teklif etmemiz mümkün değil. Arsa sahipleri bunu dikkate almalı" dedi.

GÜNDEM 16.02.2021, 21:35 17.02.2021, 06:54
Arsa Sahipleri, İnşaatta Maliyet Artışını Dikkate Almalı

İnşaat sektöründeki şirketlerinin sorunları arasında maliyet artışının öncelikli olduğunu belirten Tahincioğlu, "Bizim iki ana girdimiz var. Biri arsa fiyatları, biri de inşaat maliyeti. Şu an işin doğasının ötesinde bir maliyet artışı var. Sadece son altı ayda demirin tonunda % 70'in üzerinde artış oldu. Betonda ise % 35 civarında artış var. Arsa bedelleri ise tamamen arsa sahiplerinin insiyatifinde" dedi.

“Arsa sahipleri arsa her zaman para eder diye düşünüyor”

İnşattaki maliyet sorununda çözümün devlette değil, arsa sahiplerinde olduğunu belirten Tahincioğlu, "Pandeminin etkisi altında yaşıyoruz ve yeme içme sektörü hayatta kalma mücadelesi verirken bizim kalkıp 'bu konuya devlet çözüm bulsun' dememiz haksızlık olur. Tam tersine maliyet artışını arsa sahipleri dikkate almalı. Yeni projelerde ona göre gerçekçi beklenti içine girmeliler. Bizler mevcut arsalarımızda eski rakamları alamayacağımızı bilerek fiyatlarımızı ona göre ayarlıyoruz. Ama arsa sahipleri arsa her zaman para eder diye düşünüyor." dedi.

Artık, işi bilen kişilerin iş yapmasını sağlayacak düzenlemeler mevcut”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan "Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması" yönetmeliği ile sektörde değişimin başladığını söyleyen Tahincioğlu, "Bugün önüne gelen 1000 dairelik proje yapamaz hale geldi. Artık hem teknik hem de mali yeterlilik belgesi isteniyor. Daha önce sektöre giriş bariyeri hemen hemen yok denecek kadar azdı. Şimdi ise artık işi bilen kişilerin yapmasını sağlayabilecek önemli düzenlemeler mevcut.” ifadelerinde bulundu.

Yorumlar (0)
15
açık