banner3

Kentsel Dönüşümde Gayrimenkul Değerlemesi

Depremden sonra gündemi meşgul eden en önemli kavramlardan biri kentsel dönüşüm. Sağlam olmayan yapıların yerine yenilerinin inşa edilmesi için gayrimenkul değerlemesinin yapılması gerekiyor.

EMLAK MAGAZİN 12.07.2023, 10:58
Kentsel Dönüşümde Gayrimenkul Değerlemesi

Kentsel dönüşüm projelerinde değerleme yapmak, yıkılacak alandaki mülk sahiplerinin adil bir fiyat karşılığında tazmin edilmelerini sağlar. Bu da kentsel dönüşüm sürecinde anlaşmaların daha hızlı biçimde yapılması ve sürecin kolaylaşması için oldukça önemlidir.

Değerleme işlemi yapılırken; binanın yaşı, mimari özellikleri, yapının büyüklüğü, bölgenin konumu gibi pek çok faktör göz önünde bulundurulur. Kentsel dönüşüm süreci gayrimenkul değeri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Yıkılan ve baştan yapılan binalar bölgedeki gayrimenkul fiyatlarını etkiler. 

Kentsel dönüşüme girecek her binada, maliklerin en önemli kaygı nedenlerinden biri doğru değerlemenin yapılıp yapılmayacağıdır. Karşılaştırmalı değerleme, yeniden inşa, maliyet ve gelir yaklaşımı gibi yöntemler gayrimenkulün değerlemesini sağlamak için kullanılır. En sık kullanılan yöntem de karşılaştırmalı değerleme yöntemidir. Buna göre, benzer yapıların satış fiyatları ve özellikleri dikkate alınarak bir değer ortaya konur. 

Yorumlar (0)
15
açık