banner3

Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi

Kentsel dönüşüm sürecinin hızlanması ile birlikte karşımıza sıkça çıkan bir sözleşme türü olan kat karşılığı inşaat sözleşmesi, inşaat firması veya müteahhit ile arsa sahibi arasında imzalanır.

EMLAK MAGAZİN 23.07.2023, 15:44 23.07.2023, 15:48
Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi

Arsa sahibinin arsasını, inşaat firmasına veya müteahhite verip karşılığında yapılacak inşaattan belli bir kat elde ettiğini anlatan bir akit, kat karşılığı inşaat sözleşmesi olarak ifade edilir. 

Arsanın üzerinde yükselecek inşaatın tüm maliyetleri inşaat firması veya müteahhit tarafından karşılanırken inşaat bitiminde de arsa sahibi yapılan inşaatta kat sahibi olur. Böylece mülkün belli bölümünü kullanma hakkına erişir. 

Yapılacak anlaşmada; taraflar, inşaat süresi, maliyet ve ödeme şartları, projenin detaylı tanımı, işin teslim zamanı, kat payı belirlenmesi gibi unsurlar sıralanır. Sorumluluklar ve anlaşmazlık durumundaki çözüm yolları belirlenir. 

Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinde arsa sahibi ile inşaat firması arasındaki anlaşmaya paralel olarak arsanın müteahhite devredilme durumu şekillenebilir. Tüm arsa veya belli bir kısmı devredilebilir. Aradaki anlaşma şartları inşaatın belli aşaması için devri de öngörebilir. Bu tamamen baştan belirlenecek süreçle anlaşılabilir bir durumdur. 

Yorumlar (0)
15
açık