banner3

Tapu işlemlerinin noterlere geçiş tarihi belli oldu

28 Haziran’da Resmi Gazetede yayımlanan ve Noterlik Kanununa eklenen bir madde ile gayrimenkul alım satım işlemlerinin yalnızca tapu müdürlüklerinde değil, noterlerde de yapılmasının önü açılmıştı.

GÜNDEM 29.07.2022, 22:06 18.08.2022, 23:29
Tapu işlemlerinin noterlere geçiş tarihi belli oldu

Yalnızca tapu müdürlükleri tarafından gerçekleştirilen taşınmazların alım ve satım işlemleri, yoğunluğu azaltmak ve işlemleri hızlandırmak amacıyla noterlere taşınacak.

Resmi Gazetede yayımlanan kanun ile tapu müdürlüklerinde yapılan gayrimenkul alım satım işlemleri 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren noterlerde de gerçekleştirilebilecek. Noterler, taşınmaz satış başvurusu üzerine bir başvuru belgesi düzenleyecek, taşınmaz üzerindeki kısıtlamalara dikkat edecek ve satışla ilgili kanunda belirtilen her şeyi uygulayacak.

Bu kapsamda Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ise tapu kayıt örneği ve diğer belgeleri tapu bilişim sistemi üzerinden noterlerle paylaşacak. Belgelerin eksik olması durumunda, bu belgeler tapu müdürlüğünden talep edilecek. Noterlerin hak sahiplerini belirlemesiyle birlikte de taşınmazın satışına engel bir durum da bulunmuyorsa taşınmaz satış sözleşmesi hazırlanacak. İki tarafın satış sözleşmesini imzalamasının ardından noter, tapu bilişim sisteminden yevmiye numarası alarak sözleşmeyi sisteme kaydedecek. Bu işlemlerin tamamlanmasıyla birlikte ilgili kayıtlar ve belgelerin tapu müdürlüğünce taşınmazın tapu siciline tescili yapılacak.  

Gayrimenkul alım satışı için Tapu müdürlüklerine başvuranlar sadece tapu harcı öderken; satış işlemlerinin noterlere aktarılması ile birlikte vatandaşlar, tapu ücretinin yanında noter ücreti ödemesi de yapacaklar.

Yorumlar (0)
15
açık